Uitgaande van het akkoord van de klimaattop in Parijs vorig jaar, moet de agrarische sector tot 2050 maar liefst 65 tot 80 procent minder CO2 gaan uitstoten. Dat betekent minder rundvlees op ons bord.
Geen zorgen, niet iedereen moet vegetariër of veganist worden. Maar Europa moet wel drastisch minder vlees en zuivel gaan consumeren om aan de klimaatdoelstellingen te voldoen. Dat schrijven wetenschappers van Chalmers University in Gotenburg.
Ze onderzochten op basis van Zweedse data hoezeer de uitstoot van de agrarische sector omlaag moet om de aarde gemiddeld maximaal twee graden te laten opwarmen.
De Europese Unie wil tegen 2050 minstens 80 procent minder broeikasgassen uitstoten ten opzichte van 1990. Per inwoner in de EU mag de voedselindustrie in 2050 jaarlijks nog 500 kilo CO2-equivalent uitstoten. (CO2-equivalent is een index waaronder alle broeikasgassen worden geschaard.) Op dit moment bedraagt die uitstoot ergens tussen 1.400 en 2.700 kilo.
Uitstoot landbouw te groot
Energieopwekking, luchtvaart en de miljarden auto’s op de wereld worden doorgaans gezien als terreinen waar de klimaatverandering een halt toegeroepen kan worden. Maar volgens de wetenschappers uit Gotenburg “zal dat waarschijnlijk niet afdoende zijn”, schrijven ze. De uitstoot van methaan en natriumoxide zal te hoog kunnen worden daarvoor.
"Gevogelte en varkensvlees veroorzaken behoorlijk lage uitstoot", zegt een van de auteurs van de studie Stefan Wirsenius, tegen BusinessGreen. Gemeten naar uitstoot per kilo eiwit komt dat vlees uit op 10 tot 30 kilo kooldioxide. "Rundvlees stoot 200 kilo uit per kilo eiwit. We kunnen dus best doorgaan met het eten van grote hoeveelheden gevogelte en varkensvlees, vooropgesteld dat we inleveren op rundvlees."
Doelen moeten ambitieuzer
Naast minder rund- en schapenvlees eten, zijn er nog drie andere maatregelen die kunnen helpen bij de vermindering van broeikasgassen uit de agrarische wereld. Ten eerste moet de productiviteit en efficiëntie in de landbouw en veeteelt omhoog. Betere technologie kan ook een flinke portie uitstoot beperken en ten derde zullen consumenten hun afvalberg moeten terugdringen.
Maar over de hele linie zal dat niet genoeg zijn. Zonder minder vlees te eten, is de kans groot dat de EU het doel in 2050 niet gaat halen. De Europese Commissie heeft al laten doorschemeren dat "grondige veranderingen aan de levensstijl van huidige generaties" vereist zijn.
In naloop van 'Parijs' vindt de Commissie dat het tijd is om de doelen bij te stellen. In 2030 moet, volgens het huidige streven, 40 procent minder CO2 uitgestoten worden dan 1990. Volgende maand komen EU-leiders bijeen om te praten of dat getal omhoog kan.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl